Dél-India körút

Kenyeztessuk magunkat Del-Indiaban
kovetkezo ut: 2019. marcius
Tiruvannamalai-city-view-on-Deepam-dayAz elmúlt öt év nagy reszet Indiaban toltottuk es tavaly, 2018 tavaszán az Észak-India szent városai körút és a Himalájai zarándoklat mellett Dél-Indiába is szerveztünk egy igazán rendkívüli kenyezteto körutazást.
Az utnak nagy sikere volt, igy jovore, 2019-ben is megszervezzuk azt.
A Del-Indiai ut 3 reszbol epul fel.
1. Meglátogatunk több ősi templomot, melyeket az 5 elem (Föld, Víz, Tűz, Levegő, Éter) és bolygók energetikája szerint epitettek. (Kanchipuram, Chidambaram). Megismerhetjuk az indiai vedikus hagyomany es tudas egy reszet, es ellatogatunk az UNESCO altal a vilagorokseg reszenek nyilvanitott Mahaballipuramba. Megmeritkezunk Tiruvannamalai szent hegyenek az Arunachalanak energiajaban.
2. Elmerulunk az indiai termeszetben. Túrázunk 1500-2000 méter hegyekben, ahol teaültetvények vesznek körül minket. Csónakázunk Mangroveerdő fái között és valodi dzsungelben, ahol vadon elo tigriseket es elefantokat lathatunk.
3. Az ayurveda hazaja Kerala. Megpihenünk Kerala pálmafákkal övezett homokos tengerpartján es elvezzuk az ayurvedikus masszazsok es kezelesek megnyugtato, energetizalo hatasait.
A káprázatos külső látványosságok mellett a fent említett két utazáshoz hasonlóan ez is egy belső utazás, ahol önmagunkkal találkozhatunk és az út során növekedhet elfogadó képességünk, tágulhat világlátásunk, együttérzőbbé válhatunk és emelkedhet szellemünk.

A Dél-India út során az alábbi helyeket tervezzük meglátogatni a változás jogát fenntartva.

Mahabalipuram, mely egykor a fényes Pallava birodalom fő kikötője volt. Pallavák fektették le a középkori dél-indiai építészet alapjait és hagytak maguk után csodás szobrokat és templomokat. Mahabalipuram a tömör gránitsziklából kifaragott szobrok lélegzetelállító gyűjteménye. A legkiemelkedőbb látványosság az öt kocsi csoportja az UNESCO Világörökség része. Ugyanitt megtekintjük a Ganga (Gangesz) alászállásának vagy Bhágiratha vezeklésének a domborművét, mely a világ legnagyobbika, amely azt a jelenetet mutatja be, amikor Bhagiratha vezeklése eredményeként a szent folyó az égből alászáll.

BrihadeeshwaraTemple_Tanjore

Kanchipuram az „Aranyváros”, ahol megtekintjük a Sivának szentelt Kailasanathar templomot, melyet Dantivarman Pallava király építtette a 8. század vége felé. A templom sokáig romokban hevert, de 2008-ban kezdődött felújítási munkálatoknak köszönhetően olyan, mint újkorában. Valamint az Ekambareshwara-templomot, melynek 57 méteres Rajagopuram (torony) egyike a legmagasabbaknak Dél-Indiában. E templom udvarán egy 3000 éves mangófa áll, melyről úgy tartják, hogy minden gyümölcse más ízű.

Pondicherry  mely város 1954-ig francia gyarmat volt, s melynek utcái, épületei a mai napig őrzik a francia hangulatot. A Pí élete c. film itt kezdődik.

Auroville a világ egyik legismertebb spirituális központja.  Auroville felülnézetből úgy van megtervezve, mint egy galaxis, amelynek a középpontja a Matrimandir, magyarul anya templom, ami egy hatalmas arany gömb szirmokkal körülvéve, és amelynek megtekinthetjük a belsejét is, valamint lehetőségünk lesz meditálni benne. Az épület belseje igazán utópisztikus hangulatot kelt.

kanchipuram

Chidambaram A város Sivának szentelt XI. századi Nataraja templomáról híres, mely a XII. században épült, különböző építészeti stílusok jegyeit őrzi. Falait a táncoló Siva 108 ábrázolása díszíti. Maga a templom gránittömbökből készült, ami azért figyelemreméltó, mert 50 km-es körben sehol nincs gránit-lelőhely. A mai napig rejtély, hogy e hatalmas kőmennyiséget honnan és hogyan szállították 1000 évvel ezelőtt ide.

Pichavaram, ahol a mangrove erdők fái között fogunk csónakázni. A Mangorove erdők a trópusi tengerpartok mentén fordulnak elő, az édes és sós víz találkozásánál, melyről David Attenborough az alábbiakat írja „tagadhatatlanul gyönyörű. A víz ezüstös ragyogásba vonja a levelek alsó oldalát, és az egymást összevissza keresztező gyökerek szövevénye végtelenül változatos mintákat alkot.”

Tanjore Tamil Nadu tartomány „rizses csészéje”. A X. században a Chola-birodalom fővárosa volt, kiemelkedő vallási, kulturális központ. Megtekintjük a XI. századi dravida Brihdeeswara templomot, mely ugyancsak az UNESCO Világörökség része, s amelynek piramis stílusú kapuja közel 70 méter magas és egyetlen, 80 tonna súlyú gránitból faragtak ki.

Tiruchirapalli, a Rock Fort erőd megtekintése, mely a város fölé emelkedik. 427 lépcső vezet fel a tetejére. Az első szintjén egy hatalmas csarnok maradványai láthatóak, a második szinten a Sivának szentelt Mathrubhuthésvár templom található. Legfelül a Ganésha-templom található, ahonnan csodálatos a kilátás.

Srirangam világ egyik legnagyobb vallásos komplexuma a maga 156 hektárnyi területével, mely Visnu híveinek zarándokhelye (Ranganathasvami templom), amely Dél-India hindu művészetének egyik kiemelkedő alkotása.

Munnar a Kerala államban 1600 méter magasságban található Nyugati-Ghatok nevű hegységben Munnar hegyvidéke, mely híres óriási teaültetvényeiről. Meglátogatjuk a helyi teamúzeumot és sétálunk a tea cserjék között.

Periyar Nemzeti Park A Periyar-tó körül kialakított rezervátum eredetileg a maharadzsák által használt vadászövezet volt, napjainkban azonban nemzeti parkként funkcionál. A vadrezervátum tigriseknek, leopárdoknak, majmoknak, lajhároknak, tarajos sülnek, a Malabári repülő mókusnak és számos madárfajnak ad otthont.

6922_Wild-elephant-in-a-Tea-Plantation-above-Munnar

Alleppey, melyet Kelet Velencéjének is neveznek a számtalan lagúnának, tavacskának és csatornának köszönhetően. Tradicionális csónakokon hajózva fedezzük fel a holtágak partján zajló életet, India egyik legvarázslatosabb vidékét. Az éjszakát is a hajón töltjük.

Varkala/Kollam csodálatos tengerparti városok. Békés vízparti sziklái az Arab-tengerre néznek. A környéken számos vízforrás és wellnessfürdő, ajurvédikus gyógyítóközpont található. A Varkalán található Papanasam partszakasz vizéről pedig úgy tartják, hogy szent, és lemossa a bűnöket. Innen lesz lehetőség szabadidőprogram keretén belül meglátogatni Amritapurit, ahol az ölelgetős Amma ashramja található.

Kerala_kovalam

Tiruvannamalai, ahol az Arunachala, Siva szent hegye található, mely szó szerint Vörös Hegyet (más fordításban a Mozdulatlan hegy) jelent. A hegy neve azonban másképpen is értelmezhető ahogy az Srí Ramana Maharsi (megvilágosodott advaita mester) egyik verséből is kiderül, mely így hangzik: Az “A”, “Ru”, “Na” a Végső Valóság három jellemzőjét, a Létezést, a Tudatosságot és az Üdvösséget (Sat-chit-ananda) jelöli, vagy a legfőbb Önvalót (Átmant), az egyéni lelket és egyesülésüket, az Abszolút Egyet, ahogyan ezt a nagy “Te Az vagy” (Tat tvam aszi) aforizma kifejezi.

Ittlétünk során meglátogatjuk a fő templot (Arunacheswarar), mely a Tűz elemhez tartozik, Srí Ramana Maharsi ashramját, körbesétáljuk a szent hegyet, amit teli holdkor száz és százezrek járnak körbe messze földről zarándokolva ide. És más számos helyet, amiről majd a helyszínen mesélünk többet.

Tiruvannamalai_01

Hozzajarulasi dij: 250.000 Ft + 1.200 dollar

Benne foglaltatik: repulojegy illetekkel, Indian beluli utazas, napi egyszeri fo etkezes, szallas, belepojegyek, idegenvezeto, magyar nyelvu forditas, pszichologus vegzettsegu kisero az onismeret fejlesztesenek lehetosegere, meglepetesek.

Amennyiben érdekel a túra és szeretnél részt venni, kérjük, hogy jelezd email-en, ahol bővebb információval szolgálunk. Email: renata.berki@gmail.com

Várunk szeretettel, éljük át India csodáit együtt:

Berki Renáta és Dévai Varga István

Eseménynaptár

eseménynaptár

Hírek

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »