Chi Kung

A Chi Kung (qigong) az energiával (chi, qi) való erőfeszítést igénylő munkát jelenti.

Mi a qi?

A Qi nem anyag, és nem csupán energia. A pontos meghatározás a kínai gyógyászatban sem szerepel, mert végtelen számú lenne. Kína egyetlen klasszikus szövegében sem gondolkodnak a formájáról vagy kinézetéről. A Qit egyedül hatása révén lehet megérteni. Általánosságban azonban az univerzumban minden Qiből tevődik össze, és abból cselekszik.

Qinek azt az energiát nevezzük, azt a kozmikus erőt, amely minden dolgot áthat és éltet. A Daóban lakozik az ősenergia (Yuanqi), amely láthatatlanul minden létező elsődleges mozgatója, amelyből az élet keletkezik és fenntartja magát. Az ember élete folyamán kapcsolatban áll ezzel az univerzális energiaforrással, és folyamatosan abból táplálja életerejét, amelyet testi és szellemi központjában (Qihai) gyűjt össze. A Qihaiban az ember, attól függően, milyen mértékben valósította meg magában a Dao állapotát, több-kevesebb kozmikus energiát halmoz fel, amely aztán belső, Neiqiként személyes élete rendelkezésére áll. Azonban mind a kozmikus energiához való hozzáférés, mind pedig az eltárolt életenergiával való bánás a Daónak megfelelő viselkedés megvalósításától függ.

Rossz belső magatartás esetén elapad a Qi áramlása, amelynek egészségkárosodás a következménye. Minél jobban eltávolodik az ember a Daótól, annál gyengébb lesz az életenergiája, és emiatt megbetegszik.

A qi-nek számos különböző csoportosítása létezik:

I. A Három Erő (San Chai)

  1. Mennyei vagy Égi Chi (Tian Chi) – Ez az energia szabályozza a bolygók kapcsolatait és azok Földre és az emberekre tett hatásait. Ez utóbbinak a megismerésére irányul az asztrológia. Amikor az egyensúlyi állapotban zavar támad, akkor az Égi Chi megpróbálja helyreállítani azt. Ez megjelenhet többek között szélsőséges időjárásban, természeti katasztrófákban.
  2. Földi Chi (Di Chi) – Ide tartoznak a Föld energiavonalai, mágneses mezeje, hőáramai, melyek hatást gyakorolnak az emberekre is. Egyensúlybomlása megjelenhet földrengés képében. A Földi energiák elsajátításán alapszik a Feng Shui (szél és vízviszonyok mestersége)
  3. Emberi Chi (Ren Chi) – ha az emberek (valamint állatok, növények) energiamezejében az egyensúly megbomlik, betegség alakul ki. Az emberi energia megismerését használja az akupunktúra, akupresszúra is.

II. Funkciója szempontjából

1.   Irányító vagy Tápláló Chi (Ying Chi) – a szervekben lévő, azok működéséért felelős energia. Ha kevés van belőle vagy keringése blokkolt, akkor az adott területen betegség lép fel. Kapcsolatban áll a gondolatainkkal, érzéseinkkel, például az aggódás, szorongás blokkot képez a gyomor energia ellátásában.

2.   Őr vagy Védő Chi (Wei Chi) – a test felszínén lévő energia burok, mely mint egy pajzs bizonyos fokig megvéd a külső negatív hatásoktól (például a hidegtől, melegtől, ártalmas sugárzástól), felelős a bőr állapotáért, haj és szőr növekedésért. Ez is kapcsolatban áll az érzéseinkkel, például ha dühösek vagyunk, akkor a pajzsunk nyitottabb.

III. Forrása alapján

1. Víz Chi (Ég Előtti vagy Eredeti Chi) – mely az Eredeti Jing-ből átalakítható, tartózkodási helye az Alsó Dan Tian. Ez a fajta energia a bölcsességet támogatja, kitisztítja az elménket. Megóvásához erős vese szükséges.

2. Tűz Chi (Ég Utáni Chi) – mely táplálékból és levegőből nyerhető. Tartózkodási helye a Középső Dan Tian, innen áramlik át a Kormányzó Vezetékbe (Du Mai), majd onnan az egész szervezetbe. Ez a fajta energia yang-gá teszi a testet, ha ez van többségben, akkor az érzelmeink uralkodnak, könnyen haragra gerjedünk, lobbanékonyak lehetünk, szétszórtak.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »