Chi Kung gyakorlása

 

Mielőtt elkezdenénk chi kungot gyakorolni érdemes elgondolkodnunk, hogy mi a célunk vele. Különféle módszerek állnak rendelkezésünkre és a célunknak megfelelőt érdemes választanunk.

 

1. Hosszú és egészséges élet elérése. Ehhez el kell sajátítanunk pár dolgot:

–          A bennünk és körülöttünk lévő energia megismerése, irányításának elsajátítása a keringésének egyenletességéért és erősségéért.

–          A ránk ható negatív külső hatások elleni védekezés

–          Annak felismerése, ha testünk vagy bizonyos szerveink túlságosan yang-osak vagy túl yin-esek.

–          Érzelmi és tudati állapotaink felismerése és annak szabályozása (túlzások kerülése mint például a harag, elkeseredettség, idegesség, aggódás, stb.)

–          Relaxáció elsajátítása. Ide tartozik az izmok, inak, belső szervek, gondolati folyamatok ellazítása.

–          Légzés szabályozás. Különféle fajtái az alhasi légzés, teknősbéka légzés, teljes légzés, lélegzet visszatartás, irányított légzés, bőrlégzés, Shen légzés, hibernációs légzés, embrió légzés, stb.

 

2. Boldog, harmonikus élet, mentális és érzelmi egyensúly elérése és fenntartása

 

3. Harcművészet kiegészítése

 

Különböző képességek kifejlesztése, melyek segítségével a harc közben hatékonyabbakká válunk (vashomok tenyér, cinóber kéz, páncél ing stb.) Speciális harcművészetek, melyek alapelemei a chi kung gyakorlatok a Tai Chi Chuan (taiji quan), Xingyiquan, Baguazhang, ShenDao.

 

4. Spirituális célok elérése

 

Ilyenek lehetnek a megvilágosodás, halhatatlanná válás, az élet és halál körforgásából való kilépés, szellemi embrió létrehozása, stb.

 

Chi Kung fajták

 

Wai Dan (külső elixír) Chi Kung

A gyakorlatok célja, hogy a végtagokban nagyon sok energia gyűljön össze, majd a többlet beáramoljon a szervekbe, feltöltve őket majd az egész szervezetet energiával, eltávolítva az esetleges blokkokat, erősítve a keringést és visszaállítva az egyensúlyi állapotot. Végzése veszélytelen a gyakorlóra nézve. Rövid idő alatt hozzásegít a testtudatosság erősödéséhez, az egészség helyreállításához, az energia áramlásához.

 

Nyolc Brokáttekercs ülő és álló gyakorlatai (Ba Duan Jin)

Yeuh Fei marsall állította össze a Déli Sung-dinasztia idején (1127-1279) katonái egészségének javítása érdekében.

 

Bian Chi Kung 

Bian Zhizhong, a Huashan Iskola taoista gyakorlója megtörte azt a szokást, hogy a tanításokat kizárólag a családon belül adják tovább és az Egészség és Hosszú Élet Gyakorlataként hozta nyilvánosságra ezt a módszert.

A gyakorlatok végzése nem igényel előképzettséget, idősek és fiatalok egyaránt végezhetik, hatékony és jótékony mindenki számára.

A gyakorlat célja, hogy lágy mozdulatokkal stimulálja a vérkeringést, amely a vese területe körül összpontosul, így megerősíti a nemi mirigy rendszer működését, mely biológiai változások sorozatát idézi elő a szervezetben, növelve ezzel az életerőt (Jing-et).
A Hagyományos Kínai Gyógyászat szerint a vese az életerő forrása, a szerv, ahol az életenergia tartózkodik. A fejlődés, a növekedés, az öregedés mind szoros kapcsolatban állnak a vese működésével. Szakértők számos kutatást végeztek és kiderítették: a vese a kínai orvoslásban igen szoros kapcsolatban áll azzal, amit a nyugati orvoslás „alsó thalamu-hypophysis nemi mirigy rendszernek” nevez. A HKO hangsúlyozza a hát erősítését és a vese óvását.
A Chi Kung rendszerekben a Jing energia a mellékvesekéregben raktározódik. A modern orvostudomány felfedezte, hogy az ember belső reproduktív szervei kiválasztanak olyan nemi hormonokat, melyek igen fontos szerepet játszanak a többi szerv normális működésének és növekedésének fenntartásában.

A test életenergiáját lehet erősíteni a helyes táplálkozással és a megfelelő táplálékkiegészítők szedésével, de ez külső módszer, míg a fizikai gyakorlatok végzése a belső. Megfelelő hatékonysághoz a külső és belső módszert együttesen érdemes alkalmazni.

Ezen az elméleten alapul a Hagyományos Kínai Orvoslás azon fontos elve, mely elsősorban a test ellenálló képességének növelésére helyezi a hangsúlyt, az egészséges energiák erősítésére, hogy azok képesek legyenek megóvni a testet az
egészségtelen hatásoktól, és szabályozni a Yin és Yang egyensúlyát. Eszerint a betegséget megelőzni érdemes, nem kezelni. Meg kell őrizni a test életenergiáját, hogy az egészségtelen hatások ne károsíthassák.

Ezek a gyakorlatok képesek arra, hogy stimulálják a nemi funkciókat, szabályozzák a nemi működést, a hormonkiválasztást, serkentik a fő-és mellék-meridiánok keringési funkcióját, a Yin (Földi energia) és Yang (Égi energia) egyensúlyát, ezáltal akár súlycsökkentés is elérhető, így tudja a test visszanyerni mozgékonyságát, a bőr lágyságát, rugalmasságát, nedvességét. A gyakorlatok végzői megőrzik a test mozgékonyságát, egészségét, és lehetőségük lesz az egészséges, hosszú életre.

A 2000 éves Hagyományos Kínai Orvoslás tapasztalatai szerint egy betegségnek külső faktorai vannak, melyek a szél, hideg, szárazság, páratartalom, tűz és forróság, valamint belső faktorai, melyek az öröm, harag, aggodalom, gondolat, szomorúság, meglepetés és félelem, valamint szokásokból eredő faktor, ami a helytelen táplálkozás és alvás. Ezek játszanak szerepet a yin és yang energia egyensúlyának felbomlásában, s zavarják össze a test energiaáramlását, és a vérkeringést, valamint meggyengítik az életenergiát. Az életenergia megerősítése a bian chikung gyakorlatok végzésével védelmet jelent a külső hatások ellen és gyengítik a belső faktorok egészségromboló hatásait.
A nemi szervek préselése, masszírozása, rázása által beállítható a belső elválasztású mirigyek önszabályozása és növelhető a nemi hormonok termelése, éppen annyira, amennyire az, az adott test számára szükséges.

A gyakorlatok megerősítik az emberi test biológiai funkcióit, a sejteket egészségesen és aktívan tartják, serkentik a vérkeringést és a keringést a fő- és mellék meridiánokban, erősítik az egyén ellenállóképességét, rendszerezik az anyagcserét, ezáltal meghosszabbítják a fiatalságot, és megnövelik az élettartamot.

A gyakorlatokat könnyű megtanulni, fizikai kondíciótól függetlenül, nincs nagy helyigénye sem. A gyakorlatok mennyisége teljes mértékben a gyakorlatok végzőjétől függ. Naponta 10-15 perc gyakorlással már igen jelentős eredmény érhető el.

A hosszú élet egyik feltétele a fizikai mozgás. Válasszuk ki tudatosan, hogy a szervezetünknek, állapotunknak megfelelő mozgást végezzük.

A bian chi kung végzése jótékony azok számára is, akik fizikai kondíciójuk miatt nem végezhetnek intenzív testmozgást (túlsúllyal rendelkezők, szív-, vagy keringési problémákkal küzdők, időskor miatti gyenge izomzattal és meggyengült csontozattal bírók, stb.)

A bian chi kung tartalmaz testmozgást, légzőgyakorlatokat, energia irányítást, légzés kontrollálást is.

 

Shu Jin Gong

Heng Der mester által összeállított wai dan chi kung gyakorlatsor, mely bárki számára elsajátítható és gyorsan, hatékonyan hat az egészségi állapot helyreállítására.

 

Nei Dan (belső elixír) Chi Kung

A Nei Dan haladó gyakorlatait csak egy mestertől vagy haladó gyakorlótól kaphatjuk meg, aki már jóval előttünk jár a gyakorlásban, így praktikus segítséget adhat, ha rosszul végeznénk a feladatokat. Ezeknél a gyakorlatoknál először ki kell küszöbölni az energia vesztés okait (fizikai-, testi okok, érzelmi instabilitás, rossz szokások, helytelen életvezetés, nem támogató táplálkozás, túlzott nemi élet, stb.), majd fel kell tölteni a test belsejét (szervek, pólyák, stb) energiával, s onnan kiáramoltatni a végtagokba. Hozzá nem értők számára, megfelelő tudású tanító nélkül veszélyes lehet a gyakorlatok végzése.

Da Mo: Yi Jin Jing – az izmok és inak átalakítása.

Da Mo: Xi Sui Jing – A velő megtisztítása. Célja a csont- és az agyvelő megtisztítása, a vérkeringés fejlesztése, az immunrendszer megerősítése és az agy energetizálása. Végső célja a szellemi embrió létrehozása.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »