Koleszterin

MI IS AZ A KOLESZTERIN ÉS IGAZ E, HOGY KÜZDENI KELL ELLENE?    

Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét.

Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a víz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors… Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?

 Az érrendszer épségét többek között  egy csodálatos kenőanyag biztosítja.   Ha ez a “gépzsír” nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszeredet. Ezt a bámulatos kenőanyagot a májad állítja elő, ez a hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni!

Gondolj egy pillanatra csodálattal májadra, e pompás műremekre, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint!

Kétfajta – a köznyelv által jónak és rossznak – nevezett koleszterin létezik. Tudományosan ezt HDL és  LDL koleszterinnek hívják.

Miből lesz a HDL és az LDL koleszterin?

Májadnak olajokra, zsírokra van szüksége ahhoz, hogy ezt a kiváló minőségű kenőanyagot megtermelje. Ha megkapja a jó alapanyagot, azaz rendszeresen fogyasztasz pl.                 olajos magvakat, előállítja érrendszerednek a HDL -t,  a jó koleszterint (nagy sűrűségű lipoprotein). Ez védi érfaladat és így sokáig boldogan élhetsz.

Ha azonban  hőkezelt olajokat, zsírokat fogyasztasz, pl. zsírban, olajban sült ételeket eszel rendszeresen, akkor baj lehet. Ilyenkor a májad tökéletlen végterméket állít elő,           ez az LDL, a rossz koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein). Az LDL koleszterin annak az érfalra rakódó nyálkának az egyik fő alkotóeleme, amely ahelyett, hogy védené az érfalat, rárakodik és érelzáródást okoz, növeli a szívroham esélyét, illetve emeli a vérnyomást!

Vagyis a HDL-LDL koleszterin arányodat befolyásolja, hogy mivel táplálkozol. Ha javítani akarsz a HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell figyelned táplálkozásodra.

Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát!

Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok jelenlétét étkezéseidben! Hogyan? Salátádra locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmag-, lenmagolajokat,  készíts szendvicskrémeket velük, stb.!

Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót, napraforgómagot stb. Az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet is tartani. Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.

 

Növények, melyek javítják a koleszterin LDL-HDL arányát:

  • Nyers vöröshagyma. Javítja a májfunkciót, az emésztést, használják vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen. Hígítja  a vért, csökkenti a vérrögképződést – sütve, főzve is -, elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti. Nyersen fogyasztva javítja a koleszterin LDL-HDL arányát. Lila fajtája tüdőtisztító hatással bír.
  • Grapfruit. C vitamin tartalma miatt segít a megfázások elkerülésében, oldja az érfalra rakódott nyálkát, így segít a rossz koleszterin eltávolításában.
  • Avokádó. Zöldes húsa és leveléből főzött tea is javítja a koleszterin szintet. Béta-szitoszterol tartalma jelentős mértékben gátolja a koleszterin felszívódását. Kedvezően befolyásolja a vérben a zsirok mennyiségét és arányát.
  • szójatej
  • Pu-erh tea. Evés után fogyasztva segíti a zsírok feloldását, így gátolja azok érfalra rakódását.
  • szezámmag. Segíti a májat a HDL típusú koleszterin termelésben.
Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »