Vegetáriánus gyerekek

Vegetarianizmus gyerekkorban

 veg-children

A kutatások kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a húsmentes étkezés nem veszélyes a szervezetre, amennyiben az egyén odafigyel a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. Ez igaz nem csak a felnőtt szervezet, hanem a kisgyerekek esetében is, sőt már a terhességtől kezdődően a teljes élet alatt is lehetünk húsmentesen egészségesek. Minden olyan vitamin és ásványi anyag pótolható vegetáriánus étkezés során, mely a húsfélékben megtalálható, beleértve a proteint, a B12 vitamint, az omega olajokat, esszenciális aminosavakat, vasat és a kalciumot is.

 

Vegetáriánus gyerekek – tapasztalatok

Indiában van olyan terület, ahol be van tiltva a húsevés és számos más területen is a kultúrából fakadóan évszázadokig visszamenően nem esznek semmilyen állati terméket (kivétel a tej egyeseknél). Generációk nőttek és nőnek fel úgy, hogy sohasem ettek húst és maximálisan egészségesek, sőt a nyugati világban elterjedt betegségek is sokkal kisebb arányban vannak jelen (rák, cukorbetegség, agyvérzés, keringési betegség, stb.) Ez is igazolja, hogy a gyermekeknek sincs szüksége húsételre ahhoz, hogy egészségesek, erősek és fittek legyenek. A nyugati országokban is felnőtt már egy generáció azóta, hogy a vegetarianizmus erőteljesen elterjedt, így Európából és az Amerikai Egyesült Államokból is van már hosszú távú kutatási eredmény a fogamzástól való vegetarianizmus étkezés tekintetében, mely beszámol annak pozitív hatásairól.

A nobel díjas Elizabeth Blackburn bebizonyította, hogy a vegetáriánus étkezés több mint 500 gént módosít már 3 hónap alatt. Aktivál olyan géneket, melyek segítenek a betegség megelőzésben és deaktivál olyan géneket, melyek különböző rák és egyéb betegségek kialakulását segítik elő.

 

Orvosi kutatási eredmények:                                                  

A vegetáriánus gyerekek között sokkal kevesebb a túlsúlyosság, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, magas vérnyomás, rák. ADA kutatás igazolta, hogy a vegetáriánus gyerekek növekedésében semmilyen negatív eltérés nincs a nem vegetáriánus gyerekekhez képest, sem fizikai sem szellemi fejlődés terén nem szenvednek hátrányban. Egy kaliforniai kutatás igazolta 1765 gyerek tanulmányozásával, hogy a vegetáriánus diétát folytató gyerekek magasabbra nőttek, nem voltak olyan fáradékonyak, gyorsabb felfogóképességgel rendelkeztek és nem voltak olyan agresszívek, mint mint nem vegetáriánus társaik.

A Pediatric Nutrition Handbook (az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadámiájának kiadásában) igazolja, hogy a jól megtervezett vegetáriánus étkezés teljesen megfelelő a terhesség, szoptatás, és a csecsemő, kisgyermekkor, tinédzserkor és fiatal felnőttkor alatt is.

 

Várható élettartam:

20 éves tanulmányból megállapították, hogy a vegetáriánus étkezést folytatóknak jóval magasabb a várható élettartama. Minél korábban – gyerekkorban – tér át valaki a vegetáriánus étkezésre, annál egészségesebb lehet a szervezete és annál hosszabb a várható élettartama.

 

Legfontosabb bevivendő anyagok:

Teljes értékű esszenciális aminosavak: lupin bab, szója, chia mag, amarant, quinoa.

Egyéb növények egymással társítva tartalmazzák valamennyi esszenciális aminosavat pl. barna rizs babbal keverve.

Omega 3 olaj: lenmagolaj, mandula, repce, alga, chia mag,

Omega 6 olaj: Napraforgó, kukorica, szójabab, sáfrány, szőlőmag

Vas: Zöld növények, bab, vassal dúsított müzli. C-vitamin szükséges a vas felszívódásához, a tej gátolja a vas felszívódást.

A húsfélékben található vas (heme) ugyanúgy szívódik fel a szervezetben, míg a növényekben található vas (nonheme) csak akkor szívódik fel, ha a szervezetben nincs elegendő vas jelen, így elkerüli a vas túladagolást (a túlzott vas szívelégtelenséget, rákot, öregedést, szövetkárosodást okoz).

Fehérje (protein): Lencse, borsó, szeitan, quinoa, amaranth, pisztácia, tökmag,bab, tofu, szója, dió, mogyoró, mandula, tejtermékek

Kalcium:Zöld növények, bab, brokkoli, kelbimbó, csírák, spenót, narancs.

B12 vitamin : Tejtermék, erjesztett szója, multivitamin készítmény

DHA: Lenmagolaj, lenmagpor, canola olaj, szója olaj

Jód: jódozott só

Zink: vajbab, lencse, sült tök, pirított búzacsíra, amerikai mogyoró, kesudió, pekándió, mandula, tökmag, borsó, csicseriborsó, kakaó

 

Segítség:

Vegatáriánus gyerekek és gyerekkortól vega felnőttek beszámolója:

http://veganhealth.org/articles/realveganchildren

Szükséges vitaminok és ásványi anyagok terhesség és kis gyerekkorban, valamint receptek itt https://www.vrg.org/nutrition/pregnancy.htm

veggie-burger

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »