Integral Tai Chi

 

 

Az Integral Tai Chi célja

Az Integral Tai Chi egy egészségfejlesztő gyakorlat sorozat, mely alapja 10 rövid formából, egy relaxációs gyakorlatból és rövid meditációból áll.

Célja, hogy tudatos mozgás segítségével energiát generáljon, mely mindennapi tevékenységeinket segíti, valamint energiánkat átalakítsa egy finomabb rezgésre. A testben lévő gerinc mellett elhelyezkedő fő csakrákon átáramló energiát átalakítsa, s ezzel mélyreható változást hozzon fizikai, érzelmi, mentális létünkre, elérjünk általa egy magasabb tudatosságot és mélyebb megértést.

Egy holisztikus rendszerbe integrálja a jóga csakra rendszerét, relaxáló és nyújtó gyakorlatait, a Tai Chi yin és yang filozófiáját, a Qi Gong (Chi Kung) energetikai gyakorlatait és a meditációt. Segítségével képesek leszünk fizikai egészségünk megerősítésére, a jól lét állapotának fenntartására, valamint egy magasabb energiaformának, egy magasabb tudatosságnak az elérésére, mely kihatással van világszemléletünkre, életstílusunkra, körülményeinkre egyaránt. Az ITC filozófiája, hogy mindig a teljes képet nézzük. Ezért nem lehet csak a testtel, vagy csak a tudattal foglalkoznunk, hiszen a kettő szerves kapcsolatban van egymással.

Az Egyesült Államokban élő vietnámi származású Heng Chang mester dolgozta ki az Integral Tai Chi-t 3 éves elvonulása során. A rendszer tökéletesen illeszkedik a buddhista tanításokba csakúgy, mint a modern egészségtudomány és pszichológia elveibe, valamint a tudatosságot fejlesztő gyakorlatok közé.

Integrál szemlélete tükrözi, hogy a formagyakorlatokon túl tartalmaz a fizikai-mentális-spirituális és szociális jól-létre vonatkozó egyéb gyakorlatokat is. Továbbá kulcsfontosságú szerepe van a test-tudat kapcsolatának megerősítésében.

A magyarországi gyakorlócsoportok esetében az Egyesült Államokban megtanult módszert kiegészítettük a helyi igényeknek megfelelően, így az edzések alapkoncepciójába beépítettünk hosszabb erőnléti fejlesztő gyakorlatosokat, valamint nyújtógyakorlatokat. Úgy tapasztaltuk, hogy az itteni emberek már fiatalkorban nélkülözik a megfelelő tónusú izomzatot és ruganyosságot, így az első 3 hónapban az edzés első órája ezek kiépítésével folyik.

Heng Chang mestertől az Integral Tai Chi rendszerén kívül számos egyebet is megtanultunk, melyekből sok mindent beépítünk az Integral Tai Chi edzésekbe, melyek közül egyik legfontosabbnak a látásmódunk átalakítását tartjuk.

Az ITC jótékony hatásai

Jótékony hatásait már rövid idő alatt mindenki képes megtapasztalni. Rendszeres gyakorlásával egészségesebbé válunk, stressz tűrő képességünk megnő, testünk rugalmasabb, izmaink feszesebbek, immunrendszerünk erősebb lesz, érzelmeink pozitívabbakká, világszemléletünk, tudatunk nyitottabbá válik. Ahogy az energia generálódik és kiterjed, felfedezünk egy magasabb szintű filozófiát, egy szélesebb világnézetet, egy elégedettebb életmódot.

Ég Megerősíti az immunrendszert, segít az energia keringetésében, segítségével optimistábbak, örömteljesebbek leszünk. Segít a dolgok elkezdésében.
Béka Segít megszüntetni a lustaságot, túléléshez kapcsolódó félelmeinket. Felemeli a valódi belső energiánkat a farkcsontból, átalakítja a szűklátókörűséget.
Bivaly Segít, hogy lecsökkentsük a fizikai dolgokhoz kapcsolódó vágyainkat, ragaszkodásainkat. Elérjük az érzelmi stabilitást.
Daru Felszabadítja szabadságérzetünket és az önzetlenségünket, önbizalmat és félelemmentességet teremt. Megszabadít az ego kötöttségeitől. Segít a máj, lép és tüdő betegségeinek gyógyításában.
Sárkány és a Főnix Segít a szív- és érrendszeri problémák megoldásában, az együttérzésünk kifejlesztésében, félelem nélkülivé, udvariasabbá, kedvesebbé, energetikusabbá, kitartókká válunk, harmonikusabbá teszi a másokkal való kapcsolatainkat.
Tigris A torokkal, hangszálakkal, tüdővel kapcsolatos betegségeken, verbális képességekkel, gondolkodási folyamatokkal kapcsolatos bajokon és a depresszión segít. A kreativitást, kommunikációs képességet, koncentrációt fejleszti.
Pillangó Segítségével képesek leszünk meglátni a szépséget mindenben, erősíti a spirituális fejlődéshez szükséges energiát, intuíciós képességet.
Teknős Segít az áramlás állapotába jutni, elérni a magasabb rendű bölcsességet, tisztítja a meridián rendszert, meditációval összekötve segít megtapasztalni a nem-dualitást. Segít a holisztikus, integrál szemlélet megértésében és megélésében.
Föld Harmóniát, kiegyensúlyozottságot és egységet teremt, segít a test- és tér tudatosság kifejlesztésében.
Az Integral Tai Chi szintjei

1. Fizikai egészség megerősítése, a 10 forma elsajátítása

2. Érzelmi stabilitás elérése, a 10 forma légzéssel való pontosítása

3. Test és tértudatosság  kialakítása, a 10 forma energetikai részének elsajátítása

4. Test – Lélek – Szellem egységének kialakítása, a 10 forma tudatgyakorlatainak elsajátítása

 

Az Integral Tai Chi formagyakorlatait bemutató videókat valamint bővebb információt itt találsz.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »