Tisztítókúra

A hosszabb tisztítókúra legelőnyösebb ideje a tavasz kezdete. Ahogy végigsimít arcunkon a langyos szellő, s megérezzük az energiák felpezsdülését, meglátjuk az első virágokat és rügyeket, bennünk is elindul valami. Izgatottság van a levegőben. A legtöbben kitakarítják a lakást, előveszik a tavaszi-nyári ruhákat, elkezdik tervezni a tavaszi kirándulásokat vagy a nyaralást.

Érdemes egy percre azonban megállni és még a tavaszi zsongásban való elmélyülés előtt egy pár napot a testünk és tudatunk kitisztítására szentelni.

 

A tisztítókúra előnyei és veszélyei

Számos előnye van, ha rászánjuk magunkat. A bélcsatornában rekedt ételmaradékok és salakanyagok eltávoznak (ez súlycsökkenéssel is jár!), a sejtekben lerakódott felesleges anyagok kiürülnek, az immunrendszerünk erősödik, az emésztésünk hatékonyabbá válik, szellemileg frissebbek leszünk, a memóriánk javul, érzékenyebbé válunk az energiákra, ami megmutatkozik önmagunkkal, másokkal és a világgal való kapcsolatainkban is, és még sorolhatnánk milyen előnyöket teremt. Mivel egyre több méreganyag jut a szervezetünkbe az ételeken, levegőn, italokon keresztül, ezért egyre gyakrabban szükséges tisztítókúrát is tartanunk, hogy mindezt ellensúlyozzuk és fenntarthassuk az egészséges állapotot. Testünk megtisztítása hatással van tudati állapotunkra is, így a tisztítókúra hatásaként emelkedhet tudatosságunk, s az életenergia szabadabban áramlik át rajtunk, s végzése közben megfigyelhetjük a kapcsolatot testünk és a tudatunk között.

Ugyanakkor vigyáznunk kell, nem szabad csakúgy ad hoc jelleggel beleugranunk. Meg kell vizsgálnunk jelenlegi állapotunkat, szokásainkat és életmódunkat és annak megfelelően kiválasztani a számunkra megfelelő tisztítókúrát. Hogy mik közül választhatunk és mire vigyázzunk?

Fontos a rákészülés! A tisztítókúra változást jelent a szervezet számára. Ha eddig minden nap nagy mennyiségű ételt ettünk és most kevesebbet fogunk, vagy zsíros, olajos ételeket ettünk és hirtelen ezt elhagyjuk, akkor a szervezet nem tudja, mi történik és vészreakciót bocsát ki. Ezért fel kell rá készítenünk. Fokozatosan együnk egyre kevesebbet és egyre könnyebb ételeket. Lelkileg is rá kell készülnünk, mert az idegrendszerünkre is kihatással van a tisztítás. Mint ahogy a nagytakarításnál előbb nagyobb rendetlenséget csinálunk, s utána alakul ki a rend, úgy itt is az idegrendszerünk előbb ziláltabb lesz, fáradékonyabbá, idegesebbé válhatunk, majd pár nap eltelte után mindez megváltozik. Ezért fontos, hogy milyen időszakot választunk a tisztításra. Lehetőleg olyat, amikor otthon tudunk lenni, vagy nem a legnehezebb időszak van a munkahelyünkön.

Elő kell tisztítani a testet! Ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit felhasználunk, akkor a test elkezdi használni a tartalékokat. Mindig azzal kezdi, ami a legkönnyebben elérhető számára. Így tehát elkezdi visszaszívni a megmaradt, ki nem ürült anyagokat a bélrendszerből is. Márpedig az tartalmaz olyan anyagokat is, amik nem csak nem hasznosak, de károsak számunkra. Annak érdekében, hogy ezt az önmérgező folyamatot megelőzzük, a tisztítókúra előtt vagy elején ki kell tisztítanunk a vékony és vastagbelet. Ehhez két módszert érdemes együttesen használnunk. Az egyik különféle maghéjőrlemények fogyasztása, mely folyadék hatására megduzzad és kinyomja a felgyülemlett béltartalmat. (bioboltokban beszerezhető, egy kanállal kell folyadékkal megenni, tehát könnyű alkalmazni.) Másrészt pedig amennyiben nem idegenkedünk tőle nagyon, akkor beöntéssel tisztítsuk meg a vastagbél alsó traktusát. Ezt mással sajnos nem tudjuk kiváltani, nagyon hasznos, de sokan nem merik kipróbálni. Nem jár fájdalommal, vagy kellemetlen érzéssel, inkább furcsa, de szükséges hozzá, hogy egy fél órára egyedül maradjunk a fürdőszobában.

Ne felejtsük el a folyadékot! Függetlenül attól milyen fajta tisztítókúrát választunk, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítsunk a szervezetünknek. A megfelelő mennyiség egyénileg eltérő, de minimum 2 liter naponta. Ez szükséges hozzá, hogy a felszabadult méreganyagok kiürüljenek. Ne ijedjünk meg, ha fejfájás, enyhe szédülés, bőrkiütés, megváltozott vizelet-széklet jeleit tapasztaljuk, mert ez része a tisztulásnak. De igyunk több folyadékot.

Mikor ne diétázzunk? Abban az esetben, ha nagyobb az energiaszükségletünk (kisgyerekek, állapotos vagy szoptató nők), vagy valamilyen ok miatt támogatni kell a szervezetet (idős kori gyengeség, bizonyos fajta betegség esetén)

A tisztítókúrák fajtái nehézségi fokonként

Egy könnyített tisztítókúra, amikor bevisszük ugyan a szükséges kalóriamennyiséget (ha lehet ne többet), azaz egyáltalán nem éhezünk közben, de körültekintően választjuk meg, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy a szervezetnek mégis segítsünk a takarításban, nem fogyasztunk zsíros-olajos ételt, tejterméket, húsokat, cukrot, tojást, hagymaféléket. Helyettük azonban fogyasztunk zöldségeket (párolva), hüvelyeseket (együtt párolódhatnak a zöldségekkel vagy raguként), szója/mandula/rizs tejet, tofut (mértékkel), krumpli ételeket (de nem sütve), főzelékeket (ha lehet nem fehér liszttel berántva) és így tovább. Ihatunk gyógyteákat (nem mind keserű vagy rossz ízű, nagyon finomak is vannak, érdemes próbálgatni őket), zöldség- vagy/és gyümölcsleveket, búzafű levet, rózsavizes limonádét (ne fehér cukorral, hanem mézzel vagy nádcukorral), stb. Az étkezésnek mindig legyen része a főtt/párolt (könnyű emészteni) és a nyers zöldség, csírák (enzimek) is.

Ha alaposabban szeretnénk kitisztítani a szervezetünket, akkor választhatjuk, hogy szilárd étel helyett folyadékot veszünk magunkhoz. Ha így döntünk, akkor tartsuk be a fokozatosságot, azaz a kúra előtti szakaszban könnyű ételeket együnk kizárólag, a 2. szakaszban keveset és könnyűt, az utolsó nap alig valamit (kicsi párolt zöldség, semmi szénhidrát, cukor, tej, hús, stb.), majd a kúra után ugyanígy szokjunk vissza, csak fordított sorrendben. A lé böjt kúra lehet zöldség-és gyümölcslevek (ha lehet, teljen el egy bizonyos idő a kettő között, mert a zöldséget másképp emészti a szervezet, mint a gyümölcsöt), de lehet szigorúan csak gyógytea és víz. A lé böjt elején előfordulhat, hogy leesik a vércukrunk (szédülünk, rosszul érezzük magunkat), ilyenkor vízbe mézet vagy nádcukrot tegyünk, és azt igyuk meg. Pár nap múlva, már hozzászokik a szervezet és nem lesz rá szükség. Fontos, hogy lé böjt utáni első napokon alig valamicskét együnk, és csak fokozatosan növeljük az adagot, egyrészt, mert különösen megterhelő lenne, másrészt, mert mindent elraktározná a szervezet, így hízáshoz vezetne. Első alkalmakkal párolt zöldséget és vízben főtt kásákat érdemes enni. Mivel a lé böjt alatt kevés (vagy semmi) kalóriát kap a szervezet, ezért ez a legmegterhelőbb a szervezet számára. Egy idő után vitamin, ásványi anyag és fehérje hiány léphet fel (ezeket valaki pótolja vitamin készítménnyel), a belekből kimosódnak az emésztést segítő enzimek (ezek lassan a kúra után újra megjelennek), drasztikusan lecsökken az emésztési folyamat és a szervezet a hiányt az zsírraktárakból, valamint az izmokból (és a szívizom is izom!) pótolja, ezért a lé böjt hosszát körültekintően válasszuk meg.

Kiegészíthetjük mindegyiket speciálisan, egy-egy szervre vonatkozó tisztítással (máj, vese, ízület, érrendszer tisztítás), szauna használatával, akupresszúrával, masszázzsal is. A szervekre vonatkozó tisztítókúránál szigorúan be kell tartani a sorrendiséget, különben felesleges lesz erőfeszítésünk. Ennek oka, hogy a vastagbél tisztítása nélkül a májat nem tudjuk olyan hatásfokkal méregteleníteni, a máj tisztítása nélkül a vért nem lehet tisztítani megfelelően, és így tovább. Ezekhez a tisztításokhoz nagy elszántság szükséges, de ennek megfelelően az eredmény is mélyebb.

Bármilyen kúrát is válasszunk, arra érdemes odafigyelnünk, hogy ne kövessük vakon egyiket sem, helyette nézzük meg, hogy tartalmazza-e a felkészülést, levezetést, előtisztítást és ha nem, akkor toldjuk meg vele. Délután 6 óra után már ne fogyasszunk semmilyen szilárd táplálékot (ezt egyébként érdemes betartain a kúra után is), így a gyomor kiürül estére, s az éjjeli szakasz alatt alkalmas lesz a méregtelenítésre, öngyógyulási folyamatokra és a megfelelő minőségű pihenésre. Tisztálkodjunk tudatosan!

Amennyiben szeretnél elvégezni egy konkrét tisztítókúrát, kérjük, hogy e-mail-en jelezd számunkra, megadva jelenlegi életstílusodat, étkezési szokásaid, a tisztítókúra célját. Ezek alapján a te egyéni igényeidnek megfelelően tudjuk elkészíteni a neked megfelelő tisztítókúrát.

Innivaló receptek

Zabtej: Egy evőkanál zablisztre (ha tudjuk, magunk állítsuk elő úgy, hogy bio zabot daráljunk meg) öntsünk egy pohár (2 dl) első forrásban lévő vizet. Reggelig ledugaszolva állni hagyjuk, majd leszűrjük és fogyasztjuk.

Rizstej: Egy adag rizst (nagyon jó a jázminrizs, de lehet barnarizzsel is) főzzünk meg, majd a főzővízében turmixoljunk össze.

Mandulatej: Lúgosító hatású, nagyon finom ital. Mandulát tegyük pár másodpercre forrásban lévő vízbe. Kb 5-6 másodperc után vegyünk ki, és pucoljuk meg a külső héjától. A fehér mandulaszemeket főzzük meg vízben és a főzővízével turmixoljuk össze.

Zöldséglé: bármilyen nyers zöldséget (cékla, répa, zeller, brokkoli, stb.) gyümölcspréselő gépben daráljunk meg.

Gyümölcslé: bármilyen gyümölcsöt, vagy akár keverten is turmixoljunk össze egy kis szójatejjel vagy rizstejjel. (nagyon jó az ananász, piros gyümölcsök, alma, banán)

Gyógylevek: bio boltokban kapható nagyon sokféle gyógynövény, melyre forró vizet öntve finom és gyógyhatású italt kapunk. Ilyenek a zsálya-lé, citromfű-lé, rooibos-tea, gyömbéres-mézes víz, diófalevél-lé, csalán-tea, salaktalanító tea, stb.

Érzelmeink – tudatunk tisztítása

Ha a testünk megtisztításán túl még további lépésekre is hajlandók vagyunk, akkor számos tudati és energetikai tisztító gyakorlat közül választhatunk időnk és elszántságunk mércéjével. Beleértve tudatállapotaink, felbukkanó érzéseink, gondolati struktúránk megfigyelését, a negatív attitűdök tudatos elengedését, a belső ellenállásunk feltérképezését.

Egy egyszerű, könnyen kivitelezhető példa:
Minden alkalommal, amikor fürdünk, vagy zuhanyozunk, tartsuk a tudatunkban az alábbi versikét: „Testem megtisztítása közben azt kívánom, hogy minden lény tisztítsa meg tudatát minden szennyezettségtől.” A minden lénybe természetesen mi is beletartozunk.

További tudati és érzelmi tisztító gyakorlatokat egyedileg lehet meghatározni állapotunknak megfelelően.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »