A tudat fejlődése

 

Minden lény önálló, de ugyanakkor a Nagy Egység (Tiszta Tudatosság) részét képező tudatossággal rendelkezik. Tudósok megállapították, hogy az állatoknak ugyanúgy vannak érzelmeik, gondolataik, mint embertársainknak. Egyesek úgy gondolják, hogy a tárgyak, mint például a kövek, szintén rendelkeznek egyfajta tudatossággal, bár az nagyon alacsony rezgésű.

A filozófusok különféle rendszereket dolgoztak ki a tudat, tudatosság feljődése szempontjából. Érdekes összevetni a különféle rendszereket és megvizsgálni azok azonosságait és különbségeit.

A tudat fejlődését, melyeket szellemi szinteknek is nevezhetünk több nyugati és keleti gondolkodó, mint pl. Hegel, Aurobindó úgy tekint, mint a Működő Szellem megnyilvánulása, mely fejlődése során egyre jobban megnyilvánul. 

Wilber megkülönbözteti a felszálló és alászálló szellemiséget. A felszálló rész tisztán transzcendens a földiességtől, a formától elszakadt. Mint azok a vallási tanítások, melyek szerint a fizikai test nem fontos, csak a tudat fejlődésével kell foglalkozni. Az alászálló szellemi út megközelítése ennek pont az ellenkezője. A földi, érzékelhető világra helyezi a fókuszt. Ezen szemlélet szerint a Szellem minden körülöttünk lévő dologban megnyilvánul (pl, Gaya a földanya szellemisége. 

Integrálva a két megközelítést, célunk a Nem-Kettőség (nem-dualitás) elérése, melybe belatartozik az alászálló és a felszálló szellemi út integrálása, a Yin és a Yang egyesítése.

 

A fejlődésünk, világlátásunk „tágulása” során fokozatosan tudatosodni fog, hogy a külsőnek vélt dolgok valójában a lényünk részei, így ha a környezetünket elpusztítjuk, akkor magunkat pusztítjuk el, mivel a bioszféra a belső lényegünkhöz tartozik. (Amint kinn úgy benn, amint fenn, úgy lenn.)  

A tudat fejlődésének egyik szempontja szerint a különböző szintek feloszthatók az alábbiak szerint:

 

 

 – egocentrikus > önzetlen (altruista) > éntelen (aki egóját eszközként képes használni) > nem-duális (nem-kettősség állapotában való folyamatos tartózkodás)

 

 

 

 

Egy másik megközelítésben:

 – törzs (család) centrikus > egocentrikus > etnocentrikus (nép, nemzet) > szociocentikus (emberiség) > global centrikus (föld) > kozmocentrikus (a világ)

 

Azon kevesek, akik kozmikus tudattal rendelkeznek, látják csupán, hogy az élet egy hatalmas szövedék, nincs fent és lent, kívül és belül, alacsony és magas. Ők azok, akik az Egységet tapasztalják, ami nem más, mint az önmaga igaz természetének tudatára ébredt Szellem.

 

A tudatosság szintjeihez más-más világlátás, szükséglet, erkölcsi gondolkodás tartozik. Wilbert szerint minden szint három fázisból áll.

1. Azonosulás, ahol „eggyé” vállunk az adott világgal, nézettel

2. meghaladás, ahol az én lassan meghaladja az adott szintet és elkülönül tőle

3 azonosulás az újabb, magasabb szinttel, mely magába foglalja előzőeket, integrálja azokat.

 

a folytatás feltöltés alatt..

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »