A Föld Napja

 

 

2012. április 22. – a Föld Napja

 

 

 

 

Miért van szüksége a Földnek a védelmünkre?

– A Földön ma több mint 7 milliárd ember él, még 220 évvel ezelőtt  csak 1 milliárd embert kellett eltartania a Földnek. Ennyi ember élelmezése, energiával való ellátása hihetetlenül nagy teher a Föld számára. (mellékhatások: üvegházhatás, globális felmelegedés, stb.)

– A források kifogyóban vannak, így egyre több helyen és egyre durvábban pusztítjuk a Földet. (mellékhatások: sarki érintetlen terület pusztítása, esőerdők kiirtása, stb.)

– A jelenlegi mezőgazdasági, ipari tevékenységek nem folytathatóak már sokáig anélkül, hogy ne okozzanak globális visszafordíthatatlan problémát a Föld és valamennyi rajta lévő élőlény számára. (mellékhatások: föld kimerülése, állatfajok kihalása, stb.)

– Olyan mennyiségű el nem bomló hulladékot termelünk, ami elönti a tengereket, óceánokat, a föld belsejét megtölti, égetésük során a levegőt szennyezi. (mellékhatások: terjedő betegségek, fogyó életterek, stb.)

Magyarországi rendezvények a Föld napján

Föld Napja Alapítvány gyűjteményében

Zöld Energia világ gyűjteménye

Vidékfejlesztési Minisztérium programja

 

Mit tehetsz a Föld védelméért?

– Oltsd le a villanyt, ha nem szükséges.

– Ne vegyél felesleges dolgokat.

– Javítsd meg a régit, ha lehet, ahelyett, hogy újat vennél.

– Eldobható elem helyett használj feltölthető akkumulátort.

– Használj energiatakarékos körtét a hagyományos helyett.

– A nejlonokat, műanyag dolgokat a szelektív szemétgyűjtőbe tedd.

– Ha lehetséges helyi terméket vásárolj külföldi helyett.

– A már szükségtelen dolgokat ne dobd ki, hanem ajándékozd oda valakinek, aki még használhatja.

– Használj lekapcsolható elosztót és kapcsold le, amikor nem használod.

– Ha van természetes anyagú, válaszd azt a műanyag helyett (játékok, ruhák, stb.)

– Vásárláshoz vigyél magaddal szatyrot.

– Használj víztakarékos wc tartályt.

– Ültess el egy fát minden évben.

– Használj minél kevesebb vegyszert a háztartásban. (vízkőoldásra ecetet, sütőtisztításhoz szódabikarbónát, stb.)

– Végy üveges vagy egyéb italt műanyag dobozos helyett.

– Használj újrahasznosított papírt amihez csak lehet (papír, wc papír, jegyzetfüzet, stb.)

 

Filmajánló a Föld helyzetéről:

AL GORE: KELLEMETLEN IGAZSÁG

Kellemetlen igazság Al Gore amerikai politikus írása alapján készült film, amely a globális felmelegedés elleni lépéseket szorgalmazza. A film arról szól, hogyan kell átalakítanod a napjaidat, hogy túlélje a Föld az emberiség beavatkozásait. A kellemetlen igazság az, hogy 2015-ben bekövetkezik a globális éghajlati fordulópont, amikor a folyamat már nem lesz visszafordítható. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni.

Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Al Gore George Bush politikai ellenfele, aki az iraki háború és az amerikai gazdaság védelme helyett a környezet védelmét sürgetné. Szó esik a kiotói jegyzőkönyvről, az Aral-tó eltűnéséről, a Csád-tó (a világ 6. legnagyobb tava) kiszáradásának utolsó szakaszáról, a már kihalt állatokról, a szén-dioxidról, arról, hogy az elektromos áram használata, pocsékolása, növekvő igénye tovább növeli a globális felmelegedést, Bush által lefizetett lobbizókról (Philip Cooney), akik tagadják és elhitetik velünk a felmelegedés létezésének hamisságát, azokról a tévhitekről, amit ezek az emberek okoznak, a columbiai gleccser fogyásáról, a hurrikánokról (Katrina, Emily, Wilma, Rita), a környezetvédő Roger Revelle professzorról, a tundra fagyott talajának kiolvadásáról és az ennek következtében összeomló épületekről, az Antarktisz Larsen-B selfjegének teljes széteséséről, a nyugat-antarktiszi selfjég közelgő elpusztulásáról, a grönlandi olvadékvíz-tavakról. 2003-ban pedig kettéhasadt az Északi-sarkvidék legnagyobb selfjege.

Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es választási vereségből felocsúdva életét újfent annak szentelte, hogy segítsen a bolygót megmenteni a maradandó változásoktól. (Forrás: wikipedia, port.hu)

 

Föld Napi érdekességek

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »