Spirituális utazás Indiába

2016. április

 

Az Indiai élménybeszámolós májusi tábor óta már többen is említettétek, hogy jövő év elején néhányan ki szeretnétek jönni velünk Indiába.

 

India, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy ezerarcú ország, de ha tízezret mondanánk, akkor se tévednénk nagyot. Egy valamiben viszont azonos, mindenhol kedves, segítőkész, barátságos emberekkel találkoztunk, bármerre is jártunk. Talán csak a mi karmánk ez és mások mást tapasztaltak, de velünk így történtek a dolgok Kanyakumaritól Szikkimig, Keralától Dharamshaláig. 

 

Mindazonáltal persze az alkudozás, a válogatott jobbnál-jobb különböző trükkök, amivel néhányan próbálják leszedni a megszeppent, „sokkban” lévő turistákat szintén mindennapi, úgymond része az indiai valóságnak, melyben nekünk is volt részünk. Annyi szent, hogy Indiában szükséges a „fokozott” jelenlét és ha akarjuk, ha nem erre is tanít. Az ottlét egy tiszta tükörként mutatja meg számunkra, hogy mi van bennünk, hol tartunk az utunkon.

 

Úgy gondoljuk, úgy érezzük, hogy egy olyan reméljük felejthetetlen utat állítunk össze számotokra, mely egyben lehet egy belső utazás, tele felismerésekkel és egy külső utazás, mely során meglátogatnánk néhány turisztikailag is ismert és kevésbé ismert helyet, köztük a Taj Mahalt, mely India egyik jelképe, felsétálnánk a Himalája egyik 3000 méteres csúcsára, meglátogatnánk a Himalájában egy-két hegyi falut, azaz olyan helyekre is eljutunk, amit a legtöbb utazási iroda kihagy ajánlatából. Mindezt úgy, hogy helyi közlekedési eszközöket használunk, ezáltal testközelből tapasztaljuk, hogy milyen is India, és meddig terjed a rugalmasságunk. Utaznánk vonattal, busszal és természetesen riksával is. Ezáltal az utazásunk egy zarándoklat is lehet egyben, egy spirituális utazás, ahol amellett, hogy felfedezhetjük magunkat, bepillantást nyerhetünk egy több ezer éves kultúra mindennapjaiba.

 

Alapvetően 2-3 hét nem túl sok egy ekkora országban, ahol a távolságok Magyarország viszonylatában óriásiak, a rengeteg látnivalóról már nem is beszélve. Ennek tükrében arra gondoltunk, hogy körutazásunkat Észak-Indiába tervezzük, illetve ha van rá érdeklődés akkor egy másikat pedig Dél-Indiába, mely mind nyelvileg, mind kulturálisan egy más világ. A kettő együttesen a hatalmas távolság miatt nem javasolt, mert az idő nagy részét a vonaton töltenénk.

 

Észak-Indiai utunk várhatóan a következőképpen nézne ki körülbelül, melyet egy kéthetes, illetve egy háromhetes útra tervezünk.

 

Az első két hétben a következő helyekre gondoltunk, amit majd az utazás előtti beszélgetés során még átbeszélünk, melyekről néhány sor ízelítőt olvashattok alább:

 

–       Delhi, mely India fővárosa és egyben a világ egyik legrégebben lakott városa, ahol számos látnivaló van. Megszállunk a központi bazár (Pahar Ganj) területén lévő szállónkban,  mely Új Delhi kellős közepén van Csupán megpihenünk, alszunk egyet és meglátogatunk egy-két nevezetes helyet, majd másnap reggel már utazunk Vrindavanba, India egyik legszentebb helyére, ahol több mint 5000 templom található.

–       Agra, ahol megtekintjük a Taj Mahal-t,

–       Jaipur a rózsaszín város. Delhi-Agra-Jaipurt Aranyháromszögnek is szokták nevezni, mely az Indiába látogatók kedvenc célpontja. E városban megnézzük többek között a Hawa Mahal-t, a szelek palotáját. Az épület egyetlen célja az volt, hogy az egyik maharadzsa feleségei és azok udvarhölgyei leselkedhessenek a város főutcáján zajló események alkalmával.

Amber Palotának meglátogatása, mely Jaipurban található 5 palotájának egyik legszebbike. Az oda vezető utat elefántháton is megtehetik az arra vállalkozók.

–       Amritsar a szikhek legfontosabb városa, ahol az Arany Templomot látogatjuk meg. A templomot 400 kg arannyal vonták be és legalább annyira lenyűgöző mint a Taj Mahal.

–       Ezt követően a turisták által nemigen látogatott helyre megyünk egy helyi vonattal. Az utat akár busszal is megtehetnénk sokkal gyorsabban, de a látványért, az élményért megéri. Ezen a szakaszon egy érdekes templomot is meglátogatunk, amely egy hegyoldalba épült és a falai közül több helyen is lángok csapnak ki, melyet nem lehet eloltani.

–       Dharamsala. A Dalai Láma lakhelye, ahol rengeteg tibeti ember él. Ezen a területen számos kisebb-nagyobb buddhista kolostor található. A hegyekbe néhány házból álló „falucskák”, ahol szerzetesek élik mindennapjaikat és elvonuló kunyhókat is láthatunk.

–       Dharamkot, Mcleod Ganj. Mcleod Ganjban jó és olcsó éttermekben ismerkedhetünk a tibeti konyhával is akár, vásárolhatunk a helyi kis boltocskákban. Dharamkotban pedig távol a nagyvárosoktól megpihenünk egy kicsit és felsétálhatunk a Himalája egy 3000 méteres csúcsára.

–       Rishikesh melyet India jóga fővárosának tartanak az itt található jelentős számú ashram miatt. Itt megmártózhatunk a Gangesz szent folyamába. Innen utunk visszavezet Delhibe, ahol mindazok, akik két hétre jönnek utolsó nap vásárolhatnak maguknak, szeretteiknek egy kis szuvenírt.

 

Akik még egy hétig maradnak, azokkal továbbmegyünk Varanasiba, az egyik „kedvenc” városunkba.

–       Varanasi, mely körülbelül egyidős Ninivével és Babilonnal. Varanasi, mely a hinduk hét szent városnak egyike. Varanasi, ahol Gangesz napfelkeltekor lenyűgöző. Egy „elvarázsolt” világban érezhetjük magunkat, a ghátak mellett sétálva pedig betekintést nyerhetünk a hindu emberek mindennapjaiba szertartásaikba és megtekinthetjük a híres halott égetést. Lehetőségünk nyílik a Gangesz folyón csónakázni és átkelni a túlpartra, ahonnan a naplemente rendkívüli szépséggel világítja meg a szemben elhelyezkedő várost.

–       Sarnath, mely a buddhisták számára ma is különösen fontos, ugyanis kb. 2500 évvel ezelőtt Buddha megvilágosodása után itt tartotta első prédi­ká­cióját, itt indította el a Tan kerekét.

–       Bodhgaya, ahol Buddha megvilágosodott, melynek pontos helyszínén épült a Mahabodhi Templom. Bodhgayaban megcsodálhatunk számos szebbnél szebb buddhista templomot, melyeket a különböző országok mind a saját stílusukban építettek fel.

 

Az utazás időpontja érdeklődés esetén 2016. április, május környékén lesz, mely időpontot a személyes megbeszélés során pontosítunk majd az úton résztvevőkkel.

 

A szállás mindenhol egyszerű hotelekben vagy vendégházakban lesz, kivétel amikor az esti vonatozás során hálókocsikban alszunk. J

 

Arra kérünk, hogy ha érdeklődsz az út iránt, jelezd számunkra e-mailben (istvan108@gmail.com), illetve, ha úgy gondolod ismerősödet érdekelné, továbbítsd számára a lehetőséget.

 

Az érdeklődők számára elköteleződés nélkül tartunk majd egy összejövetelt, ahol átbeszéljük a részleteket, megismerkedünk mindazokkal, akikkel esetleg még eddig nem találkoztunk ebben az életben, de úgy érzik, hogy megjelent bennünk egy hívó szó.

 

Ha nem érzel magadban hívást, csupán az út összege érdekel, akkor ebben az esetben arra kérünk, hogy az interneten tájékozódj az árak után a különböző utazási irodák oldalán, ahol számtalan utat kínálnak. Mindazonáltal, akik ismernek minket tudják, hogy az élmények, tapasztalások mellett a költséghatékonyságot is figyelembe vesszük majd. 😉

  

 Om Tat Sat

 

Berki Renáta és Dévai Varga István

Eseménynaptár

eseménynaptár

Hírek

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »