Integral látásmód

 

Régen az ember beleszületett egy adott kultúrába, vallási hagyományba és szokás rendszerbe, abból kitörni vagy a körülötte lévő csoport normáitól eltérni alig lehetett, a legtöbb emberben fel sem merült, hogy az esetleg nem megfelelő vagy lehetséges lenne más is. Ha mégis megtette valaki, az sokszor egyet jelentett a csoportból való kitagadással, néha még élete veszélyeztetésével is.

Manapság már rendelkezésünkre állnak a több ezer éves bölcseletek, tanítások a világ minden részéről. A régmúlt szigorú “törzsi” szabályai a legtöbb helyen eltűntek, így csak tőlünk függ, hogy milyen gondolkodási mintát teszünk magunkévá. Választhatjuk azt, hogy az anyagi világot tartjuk a fókuszunkban, így elmélyedhetünk az úgynevezett nyugati tudományokban, mint az ipari technológia, ortodox orvoslástan, pszichoterápia. Dönthetünk úgy is, hogy a keleti tudományok számunkra szimpatikusabbak, így elkezdhetünk foglalkozni például a hagyomásos kínai orvoslással, Öt Elem tannal, jógával. Vagy akár kiválaszthatunk egy vallást és minden energiánkat e vallás gyakorlására fektetjük.

Az integral látásmód lényege, hogy felfedezzük minden olyan rendszer, mely zárt egészet alkot ugyanakkor ki is zár valamit önmagából. Ennek okán a két rész elkülönül egymástól, mely korlátokat szül kívülről és a gondolkodásba beépülve belülről egyaránt. Amennyiben el szeretnénk érni azt, hogy tudatunk (és szívünk) határtalanná váljon, úgy integrálnunk kell magunkba mindazt, amivel életünk során találkozunk. Ez nem jelenti azt, hogy bármit is hallunk vagy látunk, abban el kell mélyülnünk és több száz különféle tanfolyamot elvégeznünk. A tudatosságunk fejlődésével meglátjuk minden különálló rendszer lényegi elemét és azt, hogy az hová vezet. Látjuk a holdat, s nem csak a holdra mutató ujjat. Megérthetjük azt is, hogy hol állunk a körülöttünk lévő és bennünk lévő világ térképén, merre tartunk és mivel tudunk oda jutni.

Az integral látásmódot életünk minden területén érdemes használnunk, hogy teljesebb képet lássunk, kihasználhassuk mindazt a potenciált, ami az adott helyzetben van és ne ragadjunk bele egy-egy gondokodási- érzelmi mintázatba sem.

 

Integral szemlélet a gyakorlatban

 

Válasszuk ki életünk egy területét és nézzük meg, hogyan is nézhetjük az adott helyzetet integráló hozzáállással. Legyen ez a terület az önfejlesztés. Ha szeretnénk tudatosságunkat fejleszteni és elérni a meg nem szűnő boldogság, külső dologtól független öröm, nem-dualitás, egység állapotát, akkor kiválaszthatunk egy meditációs technikát, ami eljuttathat minket e célhoz. Előfordulhat azonban, hogy sok évig gyakorolhatjuk azt a módszert és azt tapasztaljuk, hogy elakadtunk egy bizonyos szinten és nem tudunk tovább haladni utunkon. A meditáció ott kezdődik, ahol a gondolatok árama elapad. Ez nem történhet meg, amíg a test nincs teljesen ellazult állapotban, az energia nem kering megfelelően, s az érzelmek le nem csillapodtak.

Ha hatékonyságra törekszünk, akkor érdemes felhasználni és integrálni mindazt a tudást és tapasztalatot, amit elődeink összegyűjtöttek. A fenti esetben ez azt jelenti, hogy dolgoznunk kell a fizikai testünkön (például jóga által megtanulni a helyes relaxációt), akadálymentesíteni az energiaáramlást (például Integra Tai Chi vagy Chi Kung segítségével), kitisztítani az érzelmi blokkjainkat (különféle pszichoterápiás technikákkal, kineziológiával), mélyíteni a megértésünket (Mesterek tanításai által), erősíteni a koncentrálási képességünket (melyhez kitűnő modern technikai eszközök állnak rendelkezésünkre pl. freeze-frame).

Mindezek természetesen kiegészítésre szorulnak szükségleteinknek megfelelően, hiszen nem szabad figyelmen kívül hagyni egyéni sajátosságainkat, képességeinket, kulturánkat, gondolkodási és érzelmi-mintázatainkat.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »