koan

A fogalom a zenből származik. Szellemi feladat, amelyet a mester tanítványának állít, hogy azt felkészítse útjára a szatori felé. Eredetileg a koan (kín. kungan) „nyilvános közleményt” jelentett és egy igazságügyi eset volt. A zenben ez lehet egy fogalmazás egy szútrából, vagy egy szabályból (kairitsu), egy zen-béli megtapasztalás leírása (teisho), egy epizód a mester életéből, egy mondo, stb. Mind azt a célt szolgálják, hogy a tanítványt egy magasabb igazságra figyelmeztessék.
Gyakran ez egy anekdota az életből, vagy éppen egy dialógus. Némelyik zen-irányzatban a koan tradicionális mondásokból áll, melyekre a tanítványnak egy bizonyos módon válaszolnia kell. Azonban a koant sohasem lehet megválaszolni az intellektus által; megoldásához szükséges a felfogás más síkjaira való ugrás.

A koan azt a célt szolgálja, hogy a tanítványt megfosszák gondolkodásától és érvelési képességétől (katto). A racionális gondolkodás totális kimerültségéhez vezet (shisei), hogy egy spontán felismerési reakció áttörését tegye lehetővé. Ezáltal döbbenhet rá, hogy megkülönböztető tudása teljesen képtelen a lét alapvető problémájának felismerésére. Ezekben a helyzetekben a tanítványnak szüksége van egy tapasztalt mester vezetésére, mivel könnyen lehetséges, hogy ilyen gyakorlatok mellett tudata teljesen összezavarodik.

Már a X. században alkalmazták a zenben a koanokat a tudat iskoláztatására. Körülbelül 1700 koan létezik, melyek közül azonban a japán mesterek csak 5-600-at használnak. Ezen koanok legtöbbje gyűjteményekben került összefoglalásra (Mumonkan, Hekigan roku, Denko roku, Rinzai roku, Shoyo roku, stb.). Egy koanban a tanítvány mesterének a dokusanban saját megoldását demonstrálhatja spontán módon, hallomásra való hivatkozás nélkül. Azt a szót, vagy kifejezést, ami a koan megoldása, watónak hívják. Úgymond a koan „poénja”.

A zen összes irányzatában nagy jelentőséggel bírnak a koanok, ám igazán nagy megbecsülésnek a Rinzai iskolában örvendhetnek. Ott a koan öt féle módját különböztetik meg:
– Hosshin koan: Ezek a koanok segítik a tanulókat, hogy látásuk megvilágosuljon, s az „igaz lény” (Buddha lény) világa tudatossá váljon bennük. Ezekben a koanokban a „nem különbözőség” világáról van szó, ám a diák nem állhat meg ezen a szinten.
– Kikan koan: ezek a koanok iskolázzák a diákok képességét a „különbözőségre” a „nem különbözőségben”.
– Gonsen koan: ezen koanok jelentése „a szavak tisztázása”, és arról szólnak, ami túl van a racionális felfogáson. Célja, hogy a tanítvány értse a mesterének szavai mögött álló „mélyebb értelmet”.
– Nanto koan: nanto annyit jelent, hogy „nehezen átmenni”. Ezeket a koanokat – mint nevük is mutatja – nehéz megoldani.

– Go i koan: ezekhez való eljutás előfeltétele az előző négyek sikeres megoldása. Ezekben a koanokban a tanítvány „igazi felfogását” még egyszer alaposan átvilágítják, és próbára teszik.

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »