Önfejlesztés

Létezésünk kezdetétől folyamatosan változunk. Minden pillanatban millió sejtünk hal meg és születik újra, alakul át, szüntelenül változik érettségünk, megértésünk, szokásaink, gondolkodásunk, érzelmeink. Személyiségünk minden pillanatban átalakul, fejlődik.

E változások nagy része létrejön akkor is, ha nem figyelünk rájuk, nem tudatosítjuk őket. Azonban tudatos odafigyeléssel és célirányultsággal, hatékony módszerekkel lehetőségünk van a számunkra hasznos tulajdonságokat tovább erősíteni, még a nem hasznosakat meg tudjuk változtatni. Mindennapi szokásaink alakítják személyiségünket és személyiségünk meghatározza világlátásunkat. Az általunk sugárzott energia hasonló energiát vonz be, így életeseményeinkre, körülményeinkre erőteljes hatást fejtünk ki. Ha mindezt tudatosan éljük át és alkalmazzuk is, akkor életünket örömteljesen, szeretetben, harmóniában élhetjük, a változásokat nyitottan és előrevivően fogadjuk, tudatunk tág és félelemtől mentes lesz.

Fogantatásunk pillanatától számos stresszhelyzet ér minket fizikailag éppúgy mint érzelmileg, mentálisan és spirituálisan is. Ezek a stresszhelyzetek lenyomatot képeznek a tudatalattinkban, melyek folyamatosan befolyásolják érzékelésünket és az adott helyzetre történő reagálásunkat. Az Univerzum erői biztosítják számunkra a lehetőséget, hogy ezektől az akadályoktól megszabaduljunk, a megtanulandó leckéket elsajátítjuk, de tudatosságunk tiszta fényének rávilágítása nélkül ezeket a helyzeteket gyakran újabb és újabb problémaként éljük meg.

Életünk minden területének van egy felfelé és olykor lefelé ívelő fejlődési szakasza.

Fizikai testünk fogantatásunkkor elkezd kifejlődni, majd egyre erősebbé és “működőképesebbé” válik, fiatalkorban megtelik életerővel és aktivitással, majd gondos odafigyelés hiányában elkezd hanyatlani. Nem természetszerű az,  hogy ötven évesen már romlik a szemünk, fáj a hátunk, nehezen mozgunk. Előnyösebb, ha az “ez a korral jár” mondatot kétkedve fogadjuk és helyette megfigyeljük a 100 évet megért, mégis egészséges, mozgékony fizikailag és szellemileg is kitűnő állapotban lévő embereket. Mit tesznek ők másként? Mindegyikükre jellemző a folyamatos testmozgás, mely általában több, mint a boltból való hazagyaloglás és a busz utáni futás. Amit nem használunk elsatnyul. Ez igaz agyi képességeinkre csakúgy mint testünk minden funkciójára.

És melyek a hosszú és egészséges életet támogató testmozgások? Azok melyek nem merítik ki a test alapvető energiáját, hanem harmonizálják, és gyarapítják azt. Ilyen például a taiji quan, az Integral Tai Chi, a jóga, a chi kung.

Kérdezzük meg magunktól: mennyi időt és energiabefektetést ér meg számunkra, hogy 50-60-80 évesen is egészségesek legyünk, önállóságra és függetlenségre képesek?

Érzelmi fejlődésünk alapja a hangulatingadozásaink és azok gyökereinek felismerése. Szinte minden negatív érzelmi állapot mögött valamilyen félelem rejtőzik. A stabilitás megszerzéséhez fontos, hogy megismerjük érzelmeink felbukkanásának okait és azok feloldásának módszereit. Kiskorunkban számos olyan sémát alakítottunk ki, mely az akkori  életszituációkban támogató, védő funkciót látott el. Felnőtté válásunk során és után ezek a sémák még mindig aktívan működnek, s legtöbbször mivel annyira ismerős számunkra már nem is vesszük észre, ahogy az óra tikk-takkolását sem halljuk egy idő után. Ezek a belénk ivódott helyzetkezelési technikák olyan érzelmi, viselkedési mintázatokat alkotnak, melyek hatására egy adott szituációra meghatározott módon reagálunk. Így alakul ki bennünk például a szerethetetlenség séma, a sehová nem tartozás séma, a minket mindig becsapnak séma és így tovább. Érzelmi stabilitásunk elérésének módja olyan gyakorlatok alkalmazása, mely segít felismerni ezeket a mintázatokat, rávilágít érzelmi életünkre, és eszközöket ad a kezünkbe a pozitív változás eléréséhez. Ilyen módszer például a kineziológia.

Mikor szükséges foglalkoznunk az érzelmi fejlődésünkkel? Akkor ha van olyan pillanat, amikor elönt minket a szomorúság, aggodalom, harag, félelem, és egyéb negatív érzelem.

Szellemi fejlődésünk mércéje belső stabilitásunk, nyugalmunk és belső békénk, középpontból való kibillenthetetlenségünk megléte, a mindenkori pillanat teljes megélése (jelenben levés). Eme és még más tudatállapotok eléréséhez vezető út a meditáció. Meditáció során elsőként egy mély relaxált állapotot kell elérnünk, mely biztosítja a test mozdulatlanságát, s az energiák megfelelő keringését. Majd le kell csillapítanunk érzelmeinket, hogy azok felkorbácsolt tengerként ne háborgassák tudatunkat. Ezután el kell érnünk belső monológunk megszűnését, elme folyamataink lecsendesülését. E három állapot elérése még nem garantálja a magasabb tudatállapotokba való belépést, ahhoz még szükségünk van megfelelő energiára is. Az, hogy ezt az energiát milyen irányba tereljük már attól függ, hogy mi a célunk a meditációval.

Mikor érdemes meditálnunk? Ha szeretnénk elérni a folyamatos kondicionálatlan öröm állapotát, ha szeretnénk nagyobb térképet látni a világból, megismerni az ok-okozat törvényét, ha az Igazságot keressük, ha el szeretnénk engedni az egóhoz kötődő szenvedéseket és beleolvadnánk az Isten tudatosságba, vagy Egységbe, Nirvanába, Sach Khandba, stb. 

A test akkor gyógyítható, ha a tudat csendes. A tudat akkor csendes, ha az érzelmek nyugodtak. Test és lélek akkor egységes, ha a szellem jelen van. Ha a jól-létet szeretnénk elérni, akkor egyaránt dolgozni kell a fizikai-, érzelmi-, intellektuális- és spirituális énünkkel is, mert ha bármelyik ezek közül blokkolva van, az nagyon megnehezíti az egyensúlyi állapot elérését. Ehhez nyújt segítséget az Önfejlesztő Csakra Kurzus.

Tanácsok:

– Mielőtt elkezdenénk egy folyamatot, például meg akarjuk változtatni a rossz szokásainkat, vizsgáljuk meg, hogy mi a motivációnk és az inspirációnk, írjuk fel magunknak valahová és időnként olvassuk el. A magunkkal való munka nem könnyű és időnként szükséges a célok tudatosítása, hogy legyen erőnk tovább haladni.

– Mielőtt belevágunk egy (újabb) módszer megismerésébe, vizsgáljuk meg, hogy az a módszer hathatós segítséget nyújt-e számunkra a célunknak és potenciálunknak megfelelően. Tartalmazza-e mindazt az elméleti és gyakorlati segítséget, mely szükséges számunkra.

– Amennyiben külső segítséget (valamilyen tanfolyamot, kurzust, tanítót) veszünk igénybe fejlődésünkhöz vizsgáljuk meg, hogy lesz-e lehetőségünk a folyamatos konzultációra, problémáink megbeszélésére, kérdéseink feltevésére, illetve választott tanítónk éli-e és alkalmazza-e mindennapi életében azt, amit tanítani fog számunkra?

(B.R)

Hírek

Kapcsolódás Tábor!
2019. október 18 – 20.

------------------------------

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »