Himalája zarándoklat

Himalájai zarándoklat Indiában

kovetkezo ut: 2019. junius

Az emberekben ősidők óta él az igény az utazásra, a világ megismerésére. Egyesek az utazást kikapcsolódásra, pihenésre használják, míg mások szellemi tartalommal igyekeznek összekötni. Az Arany Hegy Alapítvány által szervezett utak egyfajta integrációi mindezeknek, így külső és belső utazás is egyben. A körülöttünk lévő világot és azon keresztül a belső világunkat is felfedezzük, megismerjük.

Az utazás, zarándoklat célja tehát a Himalája csodálatos világának felfedezésén túl önmagunk megismerése.

Ezen út a Himalájában való zarándoklatról, az ottani speciális atmoszféra és energia magunkba szívásáról, szent helyek meglátogatásáról és az önmagunkba való bepillantásról szól.

2992 ba

Régóta közismert, hogy egy-egy csodálatos természeti látvány, nem is beszélve a szent helyek meglátogatásáról az emberi tudatot, szellemet is nyitja, emeli. Kiszabadítja az embert a hétköznapok forgásából, mintázataiból. Így a zarándoklattal együtt jár a tudati változás, szembesülés önmagunkkal, kondicionáltságunkkal és egyben lehetőség határaink átlépésére, világlátásunk kitágulására.

Régen a zarándoklás elsősorban gyalogos utazás volt, amely komoly erőpróba, nemegyszer veszélyes vállalkozás volt, amin elsősorban vallásos emberek vettek részt. Ma már nem veszélyes és nem is feltétlenül kapcsolódik vallásokhoz, azokon bárki részt vehet, de jellegéből adódóan lehet erőt, lelket próbáló. A zarándoklat egy tudatos lelki gyakorlat, mely megkívánja a zarándok aktív részvételét mind a külső mind a belső utazásban, hogy az út során megtisztuljunk, átalakuljunk.

A sok ezernyi szent zarándokhely közül a Himalája-régiót tekintik ma is a lelki gyakorlatokra legalkalmasabbnak, ahol számos szent hely található, s a szent folyamok is innen erednek, mint a Gangesz vagy a Jamuna. Emellett az „észak felé indulni” kifejezésnek misztikus jelentése is van, az északi irány a világról való lemondás, az abszolút igazság keresésének, a végső üdvösségnek szinonimája.

3 hetes zarándoklatunk időpontja  2018. június 02-23.

Repülővel érkezés Delhibe, India fővárosába, ahonnan egyből tovább utazunk Rishikeshbe, a jóga fővárosába. Itt már megízlelhetjük a Himalája látványát, ugyanakkor nyugati befolyásoltsága miatt lehetőségünk lesz finoman hozzászokni India atmoszférájához.

Innen utazunk Devaprayagba, egy szent helyre, ahol találkozik két folyó, az Alakandanda és a Bhagirathi, s egybekelésüktől innen hívják Gangesznek. A Gangesz folyam egyetemes tiszteletnek örvend Indiában. Úgy tartják, hogy a folyam képében az univerzumi teremtés ősvize ereszkedik alá a földre. Visnu lábaitól ered, Siva fején keresztül érkezik a földre a mennyei víz, ezért szakrális értelemben tisztító, bűnöket lemosó hatású a szent folyam. Devaprayag a brahmanok, papok és sadhuk (világtól lemondott szerzetesek) lakhelye.

Következő állomásunk Badrinath, a hinduk egyik legfőbb zarándokhelye, mely csak egy pár hónapig látogatható az év során, a többi idő alatt elzárja a hó. Magassága 3300 méter, így itt eltöltünk két napot, hogy megszokjuk a magasságot, és hogy feltöltsön minket a hely energetikája. A több ezer éves tanítás, a Mahabharata is említi Badrinath-ot, valamint a környező hegyeket, mint az Égi energiával való eltöltekezés helyét. Lehetőségünk lesz nyílt meleg vizű forrásban megmártózni és megnézni a templomot, majd a környéket meglátogatni.

32_Viragokvolgye_01

Egy 6 km-es gyalogtúra során eljutunk a 122 m magas Vasudhara vízeséshez, ahol a bátrabbak megfürödhetnek. Utunk során a láthatjuk a Himalája magasabb csúcsait és gleccsereit.

Innen lejjebb ereszkedünk Joshimath-ba, ahonnan másnap kezdődik a túra Kapelshwar-ba, ami Siva hajának temploma. Ez a hely arról híres, hogy meditálni járnak ide a szent emberek.

Dzsippel átmegyünk Govind Ghat-ba, ahonnan a 12 km-es nehéz terepű gyalogtúra vár minket felfelé Gangaria-ba (3049 m).  Az út során, aki nem bírja a felfelé emelkedő gyaloglást, öszvért igénybe lehet venni.

Másnap további gyaloglás vár ránk, elsétálunk a Virágok Völgyébe (Valley of Flowers), ahol várhatóan ezernyi kinyílt virág vár ránk. (Ajánljuk megnézni a róla elnevezett filmet előtte). Ez a nemzeti park része, ahol a kinn alvás nem engedélyezett így még este vissza kell térnünk Gangaria-ba.

Innen másnap egy kiadós séta során eljutunk Hemkund Sahib-hoz, ahol a 10. sikh mester éveket meditált 4329 méter magasan.

Másnap a 12 km-es gyalogtúra már könnyebb lesz, hiszen csak lefelé kell haladni. Ezért tovább is megyünk Joshimath-ba. Itt akit érdekel meglátogathatja a két legfőbb templomot Kalpavriksha-t és Narsingh-t, valamint sílifttel felmehetünk 1100 méterrel magasabban fekvő területre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Himalája hegyeire és völgyeire.

Rishikesh-ben ismét eltöltünk egy napot levezetésképpen, ahol utoljára láthatjuk még a Gangeszt és a Himalája hegyvonulatait. Megnézzük a Gangesz tiszteletére rendezett Arthi-t és betekintést nyerhetünk a különféle sadhu és jóga ashramokba.

Majd visszautazunk Delhibe, ahol a két utolsó napot töltjük. Itt megnézzük a csodálatos Akshardham és Lótusz templomot és jut idő a bazárok feltérképezésére, szuvenírok és ajándékok vásárlására is.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Az út ára 250.000 Ft + 1.200 dollar, mely tartalmazza:
– a repülőjegyeket illetékkel együtt Budapest-Delhi-Budapest
– utazások Indián belül
– napi egyszeri fő étkezés
– szállás
– belépőjegyek, illetve engedélyek

– egy éves tagdíj az Arany Hegy Alapítványhoz
– túravezetők díját magyar nyelvű tolmáccsal

  • meglepetes
  • pszichologus vegzettsegu segito az onfejlesztes, onismeret elosegitesere
  • idegenvezetok dija

 

Ha érdekeldődsz, kérjük elköteleződés nélkül írj e-mailt a renata.berki@gmail.com címre és ha úgy érzed, hogy érdekes lehet ismerősőd, barátaid számára is, akkor továbbíts ezen levelet.

Köszönjük

Szeretettel várunk:

Renáta és István

Hírek

Újra Himalájai Túra !
2019. augusztus 18 – szeptember 07.

A Himalája egy csodálatos világba enged betekintést, miközben önmagunk határait és azon túli világot is tapasztaljuk. Akarva akaratlan, látásmódunkra, érzékelésünkre erőteljes hatással van ez a külünleges világ. Gyere, próbáld ki te is !
------------------------------

Álmodjunk Közösen!

Álmodtunk egy olyan világról melyben boldogan élhetünk. Ahol a megosztottság helyett a megértés, a tudatlanság helyett a tudatosság a cél. Egy olyan közeget, ahol kiteljesedhet az egyén potenciálja, megvalósíthatja az álmait egy támogató közösség segítségével.
------------------------------
Kulturális Klub

Rendszeresen alkalmat kívánunk különféle kulturális programokon való együttes részvételre. A megosztás, az együttlét gazdagítja a programot!
Gyere velünk koncertre, múzeumba, színházba.
Az aktuális programokról a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

------------------------------

Kiránduló Klub

Gyere velünk kirándulni! Havonta, két havonta elmegyünk együtt valahova Budapest környékén, hogy kiszellőztessük a tüdőnket, feltöltődjünk a Természet Átható Erejével.
Az aktuális kirándulás részleteiről a levelezőlistán és az Arany Hegy Facebook profilján értesülhetsz.

Translate »